-
JABUKE
SVEŽE VOĆE
Kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, jabuka je ukusna i lekovita namirnica.
U brojnim kulturama smatra se eliksirom života.
Prema skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi večno ostali mladi.
-
KRUŠKE
SVEŽE VOĆE
Kruške su dragoceno voće koje se još od davnina koristi širom sveta zbog lepog ukusa. Osim toga što su ukusan dodatak ishrani, kruške su takođe prepune nutrijenata i hranljivih vrednosti. Neke od ovih aktivnih i efikasnih komponenti su kalijum, vitamin C, vitamin K, fenolna jedinjenja, folat, dijetetsko vlakno, bakar, mangan, magnezijum, kao i kompleks vitamina B.
-
BRESKVE
SVEŽE VOĆE
Breskva (Prunus persica) je poreklom iz Kine, ali se gaji u svim zemljama gde je topla klima. U Evropi je rasprostranjena u oblasti Mediterana.
U našim krajevima breskva se može jesti od početka juna pa do kraja septembra.
-
NEKTARINE
SVEŽE VOĆE
Nektarine su ukusno voće koje pripada porodici Rosaceae, kao i šljive i breskve. Poznate pod botaničkim imenom Prunus persica u istraživačkom svetu, nektarine su klasifikovane u dve grupe zvane kingston i friston. Nektarine su niskokalorično voće bogato hranljivim materijama koje unosi zdrave komponente u našu ishranu. One nude veliki spektar moćnih antioksidanata i fenolnih jedinjenja zajedno sa dijetetskim vlaknima.
-
KAJSIJE
SVEŽE VOĆE
Kao deo velike porodice koštunjavog voća kojoj pripadaju šljive, bademi, breskve, višnje i trešnje, kajsija kod većine zauzima posebno mesto. Zlatnožuta boja i dobro upamćen ukus vešto mame gotovo svakog kupca da se sa pijace kući ne vraća bez njih.
-
JAGODE
SVEŽE VOĆE
Ako postoji voće neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog Ukusa, koje je ujedno i nadasve zdravo pa čak i lekovito, onda je to nesumnjivo jagoda.
Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista.
-
TREŠNJE
SVEŽE VOĆE
Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin, kalcijum, gvožđe, kalijum i pune su minerala.
Zbog svojih nutrijenata trešnje nam pomažu kod nesanice jer sadrže melatonin, kao breskve ili šljiva.
-
VIŠNJE
SVEŽE VOĆE
Višnje su poznate po svojim brojnim lekovitim svojstvima i antioksidativnom delovanju.
Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijumom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima.
Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin.
-
Šljive
SVEŽE VOĆE
Na vrhu liste 24 vrste voća sa najjačim antioksidansnim delovanjem nalazi se upravo šljiva (Prunus domestica), čija sezona počinje u drugoj polovini leta. Zbog ukusnog i lepog izgleda, kao i vrednih sastojaka koje poseduju, šljive su vrlo popopularno voće. Ovaj sladak plod najčešće se koristi u svežem obliku, ali i za brojne druge proizvode.
-
BOROVNICE
SVEŽE VOĆE
Borovnica je višegodišnji grm porijeklom iz Severne Amerike, gde se i dan danas ove bobice najviše uzgajaju.
Sveži i zreli plodovi uglavnom su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne.
Borovnice su prava superhrana: pune su nutrijenata te donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama.
-
Maline
SVEŽE VOĆE
Malina je jedna od najpoznatijih i najviše izvezeno srpsko voće. Srbija je jedna od najvećih proizvođača i izvoznika malina u svetu. One su visoko nagrđivane širom sveta za njihovu boju, jedinstven ukus i tvrdoću. Izmedu 90 i 95% uzgajanih malina u Srbiji su ’North American Willamette’ vrste.
-
KUPINE
SVEŽE VOĆE
Kupine su ukusno voće koje pripada rodu Rubus genus i porodici Rosaceae koja takođe uključuje i malinu i divlju kupinu. Kupine su ukusno i hranljivo voće sa nizom hranljivih komponenti. Vitamini koje pružaju kupine su vitamin A, vitamin B1 (tijamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (nijacin), vitamin B6, folatna kiselina, vitamin C (askorbinska kiselina), vitamin E (alfa-tokoferol) i vitamin K (filokinon)